Miksi hirsirakentaminen

Hirsi on ominaisuuksiltaan ylivoimainen rakennusmateriaali. Se on kestävä, turvallinen ja ympäristöystävällinen ― voisiko enempää toivoa? 

Paneudutaan hetkeksi tarkemmin siihen, miksi me Rakennusportissa valitsemme hirsirakentamisen.

1. Hirrestä rakennetuissa taloissa on tutkitusti hyvä sisäilma.

Luonnollisten ominaisuuksiensa ansiosta se tasaa sisäilman lämmön ja kosteuden vaihtelua vuodenajasta riippumatta. Hirren käyttö mahdollistaa muovin jättämisen kokonaan pois rakennuksen eristeistä.

Puulla on antibakteerisia ominaisuuksia, joiden ansiosta sisäilma pysyy puhtaampana, mikä vähentää mm. allergioita. (1) Suomalaisen tutkimuksen mukaan hirsitaloissa asuvat ovatkin tyytyväisimpiä sisäilman laatuun. (2)
 

2. Hirsitalo edistää terveyttä

Tutkimukset osoittavat, että hirsitalossa asuminen edistää terveyttä monin eri tavoin.  Metlan raportti “Puumateriaalien terveysvaikutukset sisäkäytössä” kertoo, että puumateriaaleilla on useita myönteisiä vaikutuksia ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Esimerkiksi kouluissa, vanhainkodeissa ja työpaikoilla toteutetuissa tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että puu vähentää stressiä ja edistää hyvinvointia. (3) Tunnetuimpia puun vaikutuksia on männystä haihtuvien yhdisteiden, terpeenien, myönteinen vaikutus immuunipuolustukseen. (4)

3. Hirsirakentaminen on ekologisin vaihtoehto.

Tiesitkö, että hirsi toimii hiilinieluna myös rakennuksessa? Vankkaan hirsiseinään sitoutuu hiiltä kymmenkertainen määrä hiiltä verrattuna määrään, joka sen valmistamisen yhteydessä vapautuu. Toisin kuin mikään muu rakennusmateriaali, puu on uusiutuva luonnonvara. Hirsien valmistuksesta syntyvä jäte päättyy polttoaineeksi, joten hirren käyttö on erittäin energiatehokasta.

4. Hirsirakentaminen sopii nykyaikaan

Hirsirakentaminen on kehittynyt valtavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Perinteinen mielikuva ristinurkkaisesta mökistä on vanhentunut ― nykyaikainen hirsirakentaminen mahdollistaa myös modernin ulkoasun. Hirsirakentaminen onkin lisääntynyt räjähdysmäisesti ja nykyisin hirrestä rakennetaan paitsi koteja, myös julkisia rakennuksia, kuten kouluja ja päiväkoteja.

Me valitsemme hirsirakentamisen, koska hirsi on puhdas, turvallinen ja ympäristöystävällinen materiaali. Kun Sinä valitset Rakennusportin, valitset parasta itsellesi ja läheisillesi.
 

Lähteet:

1, 3, 4 Muilu-Mäkelä Riina, Haavisto Maarit ja Uusitalo Jori. Puumateriaalien terveysvaikutukset sisäkäytössä -kirjallisuuskatsaus. Metlan työraportteja 320 (2014) https://d37ravrfgtiptg.cloudfront.net/pub/Pdf/Puumateriaalien+terveysvaikutukset+sis%C3%A4k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4.pdf

2 Anttila Mira, Pekkonen,Maria ja Haverinen-Shaughnessy, Ulla. Asumisterveys ja -tyytyväisyys hirsitalossa. Altti-tutkimukseen perustuva selvitys (2012)
https://d37ravrfgtiptg.cloudfront.net/pub/Pdf/asumisterveys_ja_tyytyvaisyys_hirsitalossa_raportti_thl.pdf
 

Ota yhteyttä